!

"Ingenting är omöjligt det
omöjliga tar bara lite längre tid."

Bokmässa

Idag startade Bok - och Bibliotekmässan i Göteborg. Givetvis var jag på plats och fyndade böcker, lyssnade på intressanta debatter och föredrag och såg en och annan känd författare som signerade böcker.
Har ni möjlighet bege er till Göteborg och gå på mässan. Öppet fram till och med söndag 28/9.


Disk

Visst är det kul med kalas och party, men det tråkigaste av allt är att diska. Dags för en diskmaskin.
Tack alla som kommit förbi men nu väntar vi minst tio år till nästa gång.

Annat viktigt att poängtera nu är att det är 95 dagar kvar till julafton.


Hål i väggen

Såg ni detta i söndags på tv6?


Ha ha


Dagens Låt

Första Gången ~ Magnus Uggla


!


Ingen bra dag

11 september är inget bra datum, allt för många tråkigheter har hänt detta datum.


Nostalgi

http://www.aftonbladet.se/webbtv/noje/article3278191.ab

De är tillbaka och jag drabbas av nostalgi.

Bloggtips



http://www.argalappen.se


!



Backåkra, Vandrahem


Utvandrad

Alla som börjar släktforska upptäcker efter ett tag att de har ättlingar som utvandrade från Sverige. Från mitten av 1800-talet och fram till 1910-talet var det en stor utflyttar våg som pågick i Sverige. Många som växte upp under denna tid, kunde inte se någon framtid i sitt hemland utan lockades av att söka lyckan i annat land. De flesta tog sig till Amerika och då i huvudsak till USA. Det gick dagligen båtar i från Sverige med destination Amerika. Och om man läser dagstidningar från denna tiden så finns det flera sidor med annonser om dessa resor. Och i tidningarna skildras också all framgångar som svenskar som rest till USA varit med om. Ofta var det en som åkte över och när den personen hittat ett arbete och någonstans att bo, så skickade den över pengar till exempelvis sin bror så att han också kunde åka över. Det var lätt för svenskarna att få jobb i USA, svenskarna var kända för att vara bra på att arbeta, att foga sig och inte kräva så mycket. Och det var billigt att köpa en bit mark i Amerika att odla och bygga ett hus på. På många ställen växte det fram "svenska samhällen", det var vanligt att svenskarna bodde i närheten av varandra. De byggde kyrkor och skolor och de försökte hålla fast vid det svenska språket. En del kom tillbaka hem, vissa för att besöka far och mor, vissa för att flytta tillbaka, kanske ta över familjegården eller liknande. Eftersom Amerika vid denna tid sågs som Paradiset så finns det nästan bara possitiva brev som skickades tillbaka till Sverige. Men långt ifrån alla som åkte över fick det så bra. Många fick leva under slaviska förhållanden och vissa vet man inte alls hur det gick för. Vissa bara försvann efter "incheckningen" i New York. Om ni har möjlighet tycker jag att ni ska ta er till Utvandrarnas Hus i Växjö. De har en jättebra utställning just om emigranter och deras livsöden.

Givetvis har även jag en massa emigranter i min släkt. Bland annat tre syskon, Alma, Per och Gustaf. Per utvandrade först i maj 1879 och i oktober samma år åkte Gustaf efter, slutdestinationen var Amerika. Alma bodde tillsammans med sin man och dotter i ett litet hus på landet, men 1895 tog hennes liv en dramatisk ändring. Inom loppet av några månader förlorade både hennes man och dotter sina liv i en epidemi. Kvar blev Alma och hon bestämde sig för att resa till Amerika. Vart i Amerika hon åkte vet jag inte, men i samband med att hennes mor avlider så kommer Alma tillbaka till Sverige. Men sen åker hon tillbaka till USA där hon avlider 1930. Men vad som hände med Per och Gustaf, det har jag aldrig fått någon klarighet i. På släktforskarmässan i helgen hade jag hoppats att med hjälp av amerikanska databaser och listor, försöka hitta dem. Men hur vi än sökte och testade oss fram, så fick vi inget napp.
Så frågan kommer att kvarstå vad hände Per och Gustaf Blank?

RSS 2.0